Return to site

Baía das Gatas: Het grootste festival

van Kaapverdië

· Reizen

Baia das Gatas is een klein en traditioneel vissersdorpje gelegen op zo'n 20 minuten rijden van de op één na grootste stad van Kaapverdië: Mindelo. Normaal gesproken een rustige plek waar de mensen uit Mindelo (en natuurlijk toeristen) graag komen om even weg te zijn uit de 'grote stad'.

In de zeer bekende en prachtige baai kunnen kinderen veilig genieten van het water, want de baai van Baia das Gatas staat bekend om de zeer kalme omgeving. Hierdoor is dit met name voor kinderen een betere plaats om te zijn dan bijvoorbeeld de eveneens mooie stranden van Salamansa en São Pedro.

Drie dagen per jaar staat het dorp echter volledig op zijn kop: tijdens het Baia das Gatas festival. Het grootste en oudste (gratis !) festival van Kaapverdië ontstond in 1984, in een tijd waarin de muzikanten van het eiland São Vicente in opstand kwamen tegen het feit dat er weinig vrijheid was om zich muzikaak te kunnen uiten.

Zanger Vlú, één van de initiatiefnemers van toen, legt uit: "Na de onafhankelijkheid van Portugal ontstond er een situatie waarin de toenmalige regering grip op de bevolking probeerde te krijgen. De meeste festiviteiten van toen waren religieus van aard, en dat wou de regering eigenlijk niet meer zien."

"Door muzikanten op te dragen enkel Morna en Coladeira te spelen probeerde zij deze situatie onder controle te krijgen. Voor ons was het organiseren van die 1e editie van Baia das Gatas een manier om te tonen dat wij geen politieke én religieuze agenda hadden, maar dat wij vooral muziek wilden maken. En dat wij daarin zelf wilden bepalen welke stijlen."

In het weekend van 10, 11 en 12 augustus 2018 staat alweer de 34e editie op het programma. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een evenement met internationale allure. Niet alleen vanwege de wereldsterren die er jaarlijks optreden, maar ook gezien het feit dat toeristen tegenwoordig de reis naar Kaapverdië plannen om het festival heen.

Headliners van de editie van 2018: (editie nr. 34!)

  • Claudia Leite, Brazilie
  • UB40, Engeland
  • C4 Pedro, Angola
  • Nelson Freitas, Cabo verde
  • Denis Graça, Cabo Verde
  • Richie Campbell, Portugal

* Dit artikel verscheen eerst op MindeloCaboVerde, en werd vertaald en herschreven door Freddy Gomes