Return to site

Een toekomst als Angel investeerder

· Sonvela

Eén van de doelen die ik heb omschreven voor het Sonvela Social Impact Investing project is het opzetten van een Angel investeerders syndicaat/club. Misschien heb je vanuit de investeringswereld of tech scene wel eens gehoord van de term Angel, maar weet je niet precies wat het is en hoe het werkt. Omdat je bij deelname aan dit project jezelf een (micro) Angel mag noemen vond ik het tijd om even dieper in te gaan op wat een Angel eigenlijk is.

Een Angel is een 'engel-investeerder', de eerste (of één van de eerste) investeerder(s) in een nieuwe onderneming. Afhankelijk van de omgeving van een ondernemer kijkt deze voor funding in een nieuw te bouwen (tech)bedrijf eerst naar familie en vrienden, de zogeheten 'family & friends round'. In eerste instantie heeft een ondernemer bijvoorbeeld geld nodig om rond te kunnen komen terwijl hij of zij werkt aan de bedrijfsplannen. Bij een techbedrijf kan dit gaan om het programmeren van bepaalde functionaliteit van een (web)app.

Het kan voorkomen dat een ondernemer geen mensen kent die het geld kunnen missen om te investeren, of dat zij het idee niet begrijpen. Een ondernemer kan in dit geval op zoek naar een Angel die bekend staat om het vroeg investeren in interessante projecten. Ik beschrijf hier kort een scenario van een technische ondernemer, maar dit kan in Kaapverdië ook gaan om een straatverkoper, horeca ondernemer of B&B eigenaar.

De Angel is één van de eerste personen die de potentie ziet in de ondernemer en het product, én die ook daadwerkelijk bereid is om daarin te investeren. Zonder een Angel kan het voor een ondernemer soms een vrijwel onmogelijke opgave worden om het bedrijf te starten, of om deze verder te laten groeien. Omdat ik dit zie als een groot probleem voor met name jongeren in Kaapverdië, werk ik aan het Sonvela Social Impact Investing project als antwoord daarop.

In en rondom Silicon Valley, de grootste tech hub van de wereld, zijn een aantal zeer bekende Angels actief. Deze investeerders staan bekend als de mensen die als eerste geloofden in bedrijven als Uber en Twitter. Acteur Aston Kutcher is één van die bekende Angels in de tech wereld. Zo investeerde hij onder meer in AirBnb. Het bedrijf was toen een kleine startup, dat werkte aan het idee om reizigers bij andere mensen thuis te laten slapen. Nu maakt het bedrijf zich op om de beurs op te gaan in december 2020 of Januari 2021.

Hoe het werkt

Jason Calacanis is een andere zeer bekende Angel investeerder. In zijn boek 'Angel' beschrijft hij hoe zijn carriere als investeerder tot stand kwam, en hoe bij bijvoorbeeld al vroeg de kans kreeg om deel te nemen aan een vroege investeringsronde van Uber. Deze investering zorgde ervoor dat zijn naam was gevestigd in de tech scene, en bracht hem financiële onafhankelijkheid.

Deal flow is een term die ik eerder beschreef in het interview overzicht. Ook Jason heeft het uitgebreid over deze term in zijn boek, omdat voor een Angel de deal flow uiteindelijk bepaalt hoe succesvol je zal worden. Talentvolle en ambitieuze ondernemers zitten overal, en het is aan de investeerder om ze te vinden, of door ze gevonden te worden. Wanneer mensen die bezig zijn met zeer interessante dingen niet met je gekoppeld worden kan het zijn dat je een hele lucratieve investering mist.

Goede deal flow betekent dat de ondernemers die mogelijk een investering verdienen vanwege een geweldig product ook daadwerkelijk met jou in contact komen om te kunnen presenteren. Gebrek aan goede deal flow zorgt ervoor dat ondernemers bij andere investeerders terecht komen, of ervoor kiezen om zonder investeerder verder te werken aan het op de markt brengen van her product. In het geval van Kaapverdië zien we ook vaak dat ondernemers opgeven omdat ze het niet zien zitten om te 'bootstrappen', dus zelf de fase financieren tot er mogelijk wel sprake is van een geïnteresseerd investeerder.

Hierdoor zijn er diverse goede ideeën en producten die niet verder worden ontwikkeld omdat ondernemers de steun missen die ze nodig hebben bij het oplossen van soms hele lastige problemen. Rondkomen is lang niet altijd even makkelijk en vooral met kinderen dienen mensen keuzes te maken die op korte termijn zorgen voor inkomen.

Jason Calacanis ontvangt berichten van ondernemers of vrienden die een meeting willen inplannen. Tijdens zo'n eerste meeting legt een ondernemer uit wat hem of haar ertoe heeft gebracht om het product te ontwikkelen en hoe de zaken ervoor staan. Jason heeft een bepaalde werkwijze met specifieke vragen die hij heeft en zaken waar hij op let tijdens dit soort meetings. Vervolgens ontvangt de ondernemer, wanneer de meeting goed is verlopen, een aanbod van Jason. Hierin deelt hij mee welk bedrag hij bereid is te investeren, en welk percentage van het bedrijf hij hiermee in handen wilt krijgen.

Een investering van bijvoorbeeld $50.000 was járen geleden misschien wel genoeg om 5% eigendom van Uber in handen te krijgen. Dit bedrag konden de bedenkers van Uber gebruiken om één of meerdere programmeurs aan het werk te zetten om het idee voor de app verder uit te werken. Zonder Angel investeerders zouden de meeste revolutionaire tech bedrijven niet bestaan. De meeste 'Engels' zijn namelijk ook erg belangrijk voor een ondernemer vanwege zijn/haar kwaliteiten en bijvoorbeeld ook een bepaald netwerk.

Ik wil absoluut niet vergelijken, en besef erg goed dat er een wereld van verschil is tussen Silicon Valley (en andere tech hubs) en wat er momenteel speelt op onze eilanden. Het is echter wel zo dat er verschillende principes kunnen en moeten worden toegepast om het ecosysteem verder te ontwikkelen. Dit is ook precies waar de focus op moet liggen in mijn ogen, en dit is direct een zeer groot verschil met andere, beter ontwikkelde ecosystemen, waar de focus kan liggen op andere zaken.

Het Sonvela Social Impact Investing project zal zich gaan richten op investeringen in de tech scene maar ook daarbuiten, en zal gaan samenwerken met talentvolle en ambitieuze ondernemers. Afhankelijk van de behoefte van de ondernemer en zijn/haar bedrijf kunnen we mogelijk al met € 500 of € 1000 een klein percentage van de onderneming in handen krijgen. Een investering die zichzelf terug kan betalen op het moment dat het lukt om samen met de ondernemer een winstgevend bedrijf neer te zetten, één die hopelijk kan zorgen voor werkgelegenheid.

Het is belangrijk om te beseffen dat Angels altijd rekening houden met het falen van het bedrijf, waardoor de investering niets meer waard is. Het is een risicovolle vorm van investeren, maar één die erg veel voldoening geeft. Het risico betekent dat je enkel moet investeren met geld dat je bereid bent te verliezen. Ik zal ten alle tijden alles geven om samen met de ondernemers te werken aan een groot succes, maar de realiteit is nu eenmaal dat het niet makkelijk is om een winstgevend bedrijf op te zetten.

Investeren is steeds meer mijn vak aan het worden, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik gedreven wordt door het verschil dat we met z'n allen kunnen maken in ons land, en niet door succesvol investeren. Het mooie van dit project is dat deze twee hand in hand gaan, en elkaar enkel zullen versterken.

Wil jij een Angel investeerder worden? Doe mee met Sonvela Social Impact Investing!