Return to site

Alvinio Gomes: De grote winnaar van de StartUp Weekend 2019

· Sonvela

Al enige tijd volg ik met zeer veel interesse de tech & startup scene van de Kaapverdische Eilanden. In deze serie breng ik je om die reden via een aantal interviews op de hoogte van interessante ontwikkelingen op het gebied van start-ups en (jonge) ondernemers. Ondanks de soms moeilijke situatie zijn deze jonge mensen in staat om oplossingen te bedenken én op de markt te brengen. Producten die zorgen voor een betere samenleving. Hier volgt deel 9:

Bedrijfsnaam: Alvis Fotovoltaico

Interview met: Alvinio Gomes

Leeftijd: 24

Locatie: Calheta de São Miguel (Santiago)

Probleem/Oplossing: Groene Energie

Stage: Pre-Seed

In het begin van deze serie nam ik me voor jonge ondernemers uit verschillende delen van Kaapverdië te interviewen. Dat er in hoofdstad Praia het één en ander gaande was op het gebied van tech & startups was te verwachten. In de afgelopen jaren is er veel gezegd en geschreven over de 'centralisatie' in ons land, waarbij met een kritische blik wordt gekeken naar de manier waarop oa investeringen (en daarmee ontwikkeling) geconcentreerd worden in de hoofdstad en andere delen van het land worden vergeten.

Dat de stad Praia en het eiland Santiago verrweg de meest bevolkte stad en eiland vormen van het land is een logische verklaring voor de wijze waarop bepaalde beslissingen worden genomen. Tegenstanders van bijvoorbeeld een organisatie als Sokols, die in opstand komen tegen de wijze waarop de stad Praia bevooroordeeld wordt ten opzichte van andere plaatsen, noemen het een strijd van mensen uit het kleinere Mindelo die jaloers zijn op de hoofdstad.

Dat het hier niet simpelweg gaat om een strijd tussen de eilanden Santiago en São Vicente, blijkt voor mij ook uit het feit dat de ontwikkeling van de rest van het eiland Santiago achterloopt op die van de hoofdstad. De recente discussie in Kaapverdië rondom de 'Estatuto especial' voor Praia was voor voorstanders van 'decentralisatie' een nieuw argument voor meer autonomie op de verschillende eilanden.

In dat opzicht ben ik erg blij met het feit dat ik eerder heb kunnen spreken met Jaqueline Lima uit São Domingos, en nu met Alvinio uit het kleine Calheta de São Miguel. Naast Praia, Mindelo, Porto Novo, Garça, Ribeira Brava en dus São Domingos komen we met Calheta alweer uit op 7 verschillende steden die deel uitmaken van deze serie. Mijn wens is om hier meer aan toe te kunnen voegen.

Alvis Fotovoltaico werd in december 2019 uitgeroepen tot nationale winnaar van het Startup Weekend in Kaapverdië. Deze editie, dat meer dan 250 (!) deelnemers telde, had als thema 'duurzaam ondernemen'. Het winnende bedrijf houd zich onder meer bezig met de installatie en onderhoud van zonnepanelen.

Wie is de man achter Alvis Fotovoltaico?

“Mijn naam is Alvinio, en ik ben geboren en getogen in Calheta. Ik ging naar de middelbare school in de stad Assomada. Ik ben opgeleid tot Electromonteur. Voor een opleiding in groene energie trok ik vervolgens naar Praia, waar ik stage liep bij een groot project.”

“Ook op het eiland Sal liep ik stage, voor een periode van 3 maanden bij het APP. Vervolgens keerde ik daarna terug naar Praia, waar ik heb gewerkt bij een aantal bedrijven. Ik ben een creatief persoon en houd van een mooie uitdaging. Op een gegeven moment ging steeds meer de gedachte spelen van waarom zou ik niet voor mezelf kunnen werken?”

“Ik ben de enige van de familie die nog in Kaapverdië woont. De rest woont tegenwoordig in het buitenland. Natuurlijk heb ik daar ook wel eens aan gedacht, maar ik kwam vond investeren in mijn eigen bedrijf hier een betere optie ten opzichte van 'investeren' in emigratie.”

“Hoewel de meeste mensen denken dat de naam Alvis te maken heeft met mijn eigen naam is dat helemaal niet zo. Het is een acroniem voor Ambiente Limpo Verde Independente Sustentavel (Milieu, Schoon, Groen, Onafhankelijk, Duurzaam)."

Hoe kwam je deelname aan de Startup Weekend tot stand?

“Op een gegeven moment was ik bezig met marktonderzoek voor mijn bedrijf. Ik had het geluk dat ik in m'n werk onder meer te maken had met ingenieurs, van wie ik het één en ander kon leren. Via het Jovemprego project kon ik deelnemen aan de cursus 'Germe' in Santa Cruz, een cursus die je helpt bij het opzetten en plannen van je onderneming.”

“Nadat ik een presentatie had gegeven over mijn bedrijfsplannen, werd me de vraag gesteld of ik niet mee wilde doen aan de Startup Weekend. Ik houd van uitdagingen, dus zei direct ja. Hierop stelde ik een team samen, en werd de inschrijving definitief. We waren de enige deelnemers uit Calheta, en één van de slechts 2 deelnemers (!) uit de regio Santiago Norte.”

“Hoewel ik natuurlijk volledig geloof in mijn plannen, had ik nooit verwacht dat we kans zouden maken op de eindoverwinning. De uiteindelijke winnaar wordt namelijk gekozen via een systeem met stemmen. Normaal gesproken is het dan zo dat je weinig of geen stemmen ontvangt van mensen die je niet kennen.”

Hoe kijk jij naar het huidige ecosysteem?

“Ik ben niet het type dat afwacht, ik ga overal er zelf achteraan. Maar het is zeker niet makkelijk om verder te komen. Verschillende beloftes aan mij zijn in de afgelopen tijd helaas niet nagekomen.

"De uitdagingen die op je afkomen zijn nog moeilijker om alleen aan te gaan. Soms is het fijn om wat specifieke kennis betreft te kunnen rekenen anderen.”

“Ik heb in de afgelopen tijd veel kunnen doen. Naast de Startup Weekend heb ik mijn project mogen presenteren aan een aantal organisaties, waaronder de burgermeester van Calheta. Daarnaast heb ik op uitnodiging mee kunnen doen aan de Incubator van de CERMI, het centrum voor groene energie en industrieel onderhoud.”

“Nogmaals, het is erg jammer dat bepaalde beloften niet zijn nagekomen. Ik doe vrijwel altijd mee aan beschikbare opleidingen, leren is iets wat ik heel graag doe. Het is dan ook teleurstellend als sommige geplande evenementen niet doorgaan.”

“Misschien komt het omdat ik een beroepsopleiding heb gevolgd, maar soms heb ik het gevoel wat nodige kennis te missen. Wat marketing betreft bijvoorbeeld, is het niet alleen een kwestie van wel of niet kunnen verkopen. Het is niet makkelijk in een markt waarin je nog een onbekende bent. De vraag is dan ook hoe je iets verkoopt wat best veel geld kost.”

“Voor nu is mijn markt focus de regio Santiago Norte. Ik ben me er zeer bewust van dat ik stap voor stap dien te zetten. Dit heeft nou eenmaal tijd nodig.”

Lees de andere interviews hier: