Return to site

Alles wat je moet weten over het eiland Santo Antão

Het eiland Santo Antão ligt op slechts een uurtje varen van São Vicente. Toch zijn beide eilanden ontzettend verschillend. Waar São Vicente vrij droog is, is het eiland Santo Antão mogelijk Kaapverdië's meest groene eiland.

Ook wat andere zaken betreft zijn het tegenpolen. São Vicente, waar het leven zich voornamelijk afspreelt in de culturele stad Mindelo, telt zo'n 80.000 inwoners. Dit zijn er twee keer zoveel als op Santo Antão, terwijl 'het groene eiland' wel drie keer zo groot is.

Van Mindelo naar Santo Antão

De haven van Mindelo, Porto Grande, ligt langs de 'Avenida Marginal', op slechts een paar minuten lopen van het centrum van de stad. Dagelijks vertrekken hier de ferry's naar het prachtige Santo Antão, waar je aankomt in het havenstadje Porto Novo.

Tickets voor de ferry kan je in de meeste gevallen gewoon kopen vlak voor vertrek, en kosten CVE 800 (ongeveer € 8). Hou rekening met het feit dat je mogelijk vanaf 07:45 niet meer de boot op kan, en dat er een rij staat bij de ticket office. Een ontbijtje kan je doen bij het café van de haven, maar ook op de boot kan je een kopje koffie krijgen.

Bij aankomst in Porto Novo staan altijd vele bestuurders van Hiace/Aluguers te wachten die je graag meenemen vanuit het stadje naar plaatsen als Paúl, Ribeira Grande en Ponta do Sol. De rit tot aan Ponta do Sol kost je CVE 400 (€ 4).

Schema:

07:00 Mindelo – Porto Novo

08:00 Mindelo – Porto Novo

09:00 Porto Novo – Mindelo

10:00 Porto Novo – Mindelo

14:00 Mindelo – Porto Novo

15:00 Mindelo – Porto Novo

16:00 Porto Novo – Mindelo

17:00 Porto Novo – Mindelo

Wandelen

Ponta do Sol – Fontainhas

Het zeer charmante Ponta do Sol is een fijne plek om op het eiland te overnachten. Er is meer te doen dan op andere plekjes op het eiland. Ponta do Sol kent een aantal leuke restaurantjes en barretjes, en daarnaast een mooie boulevard en een heerlijke kleine vissershaventje.

Vanuit Ponta do Sol kan je voor slechts CVE 50 of CVE 100 (resp. € 0,50 of € 1,00) met de 'Hiace' naar de vallei van Paúl of Ribeira Grande. Beide zijn het startpunt van schitterende wandelingen. Ook kan je in het stadje genieten van één van de mooiste wandelingen van het eiland Santo Antão: de wandeling langs de prachtige kust tot aan Fontainhas en Cruzinha.

<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Het dorpje Fontainhas ging in 2015 de wereld over toen de Spaanse editie van National Geographic het opnam in een lijstje met de '10 dorpjes met het mooiste uitzicht van de wereld'. De wandeling vanuit Ponta do Sol neemt ongeveer een uurtje in beslag. Eerst dien je vanaf het haventje en de boulevard de weg naar boven te vinden.

Hier heb je een heel mooi uitzicht over het stadje, en begint de route naar Fontainhas. De wandeling kan verder niet fout gaan, want je moet gewoon de heerlijke kustweg volgen tot je het dorpje bereikt. Je kunt vanaf Fontainhas de wandeling van zo'n 3 uur doorzetten naar Cruzinha, via onder meer het eveneeens sprookjesachtige Corvo, die je bereikt na een stevige klim.

Hierna leidt de route naar het dorpje Forminginhas, waar je heerlijk kunt lunchen bij Bar Montanha. Je kunt ervoor kiezen om te overnachten in Cruzinha, of vanuit hier met de 'Hiace' terug naar Ribeira Grande/Ponta do Sol.

De vallei van Paúl

<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

De vallei van Paúl is voor velen het mooiste deel van het eiland. Je kunt hier werkelijk uren wandelen door een spectaculair gebied. Wandelen door de vallei kan je doen door te starten vanuit Cidade das Pombas aan de kust, of vanaf de 'oude weg' vanuit Porto Novo. Er zijn mensen die de gehele route wandelen, maar mogelijk kun je het beste een deel met de 'Hiace' afleggen, om vervolgens de afdaling naar de kust te gaan doen.

Mocht je de gehele route willen wandelen, dan kun je deze natuurlijk in meerdele delen opsplitsen. Een overnachting ergens in de vallei van Paúl is zo geregeld. Zo heeft de Nederlandse Hetty onlangs haar eigen B&B geopend in Cabo de Ribeira. Casa Maracuja heeft de laatste jaren naam gemaakt als restaurant, en nu kun je er dus ook terecht om bij te komen van een geweldige dag wandelen.

Hou er rekening mee dat de route vanaf Paúl naar Cova een behoorlijke klim is, waarbij je honderden meters zal moeten klimmen (het pad is wel redelijk goed onderhouden). Voor de meeste mensen is de route andersom afleggen een stuk logischer, zodat er vanaf de krater van Cova kan worden afgedaald richting Cabo de Ribeira, en later tot aan Cidade das Pombas.

Het geheim van Santo Antão

Santo Antão is één van de grootste eilanden van Kaapverdië, en wordt daarom vaak voor het gemak verdeeld in 'Noord' en 'Zuid'. Vanwege de vorm van het eiland zou je ook kunnen spreken van 'West' en 'Oost'. In elk geval is het zo dat er in het deel met de havenstad Porto Novo en de stad Ribeira Grande veel meer mensen wonen. Dit deel ontvangt ook veel meer toeristen.

'Het geheim van Santo Antão', met onder meer het dorp Tarrafal de Monte Trigo ontving in 2017 slecht een paar duizend toeristen, en dit deel van het eiland is dan ook erg bijzonder. Hier tref je de schoonheid die je ook elders treft op het eiland, maar krijg je ook echt het gevoel alsof je één van de eerste bent die het mag ontdekken.

Dé wandeling die je in dit deel van het eiland moet doen is de bijzondere wandeling van Tarrafal de Monte Trigo naar 'kleine broertje' Monte Trigo. De wandeling duurt zo'n vier uur, en leidt via de enige weg (!) die er tussen de twee dorpen is.

Deze wandeling is er één voor ervaren 'hikers', aangezien de route slecht is onderhouden en daardoor wat gevaarlijke stukken kent. Vanuit Monte Trigo kun je ervoor kiezen om verder te wandelen, langs een wandelpad gelegen hoog boven het dorp.

Daarnaast kun je ook met de vissers mee, die regelmatig mensen meenemen tussen twee dorpen. Vaak kan dit al voor een bedrag van CVE 4.000 (€ 40), en hiervoor krijg je een unieke ervaring terug. Momenteel worden er plannen gemaakt voor een nieuwe weg die vanuit Porto Novo het bereiken van Tarrafal de Monte Trigo een stuk makkelijker moet maken.