Return to site

Zandir Santos: Straks hebben wij hier niets

· Sonvela

Al enige tijd volg ik met zeer veel interesse de tech & startup scene van de Kaapverdische Eilanden. In deze serie breng ik je om die reden via een aantal interviews op de hoogte van interessante ontwikkelingen op het gebied van start-ups en (jonge) ondernemers. Ondanks de soms moeilijke situatie zijn deze jonge mensen in staat om oplossingen te bedenken én op de markt te brengen. Producten die zorgen voor een betere samenleving. Hier volgt deel 3:

Zandir Santos vormt een uitzondering in deze serie. Waar anderen in de serie voorkomen vanwege de start-up waar zij onderdeel van uitmaken of vanwege innovatieve ondernemingen, sprak ik met Zandir vanwege zijn uitgesproken mening.

Zo werd hij bekend toen hij in 2019 het probleem aankaartte over de douane in Kaapverdië. Via zijn persoonlijke FB pagina besprak hij de grote problemen aan, en zette hij op tot een boycot. Enige tijd geleden trok hij mijn aandacht vanwege een nieuw filmpje op FB waarin hij zijn zorgen uitte met betrekking tot de winkels in en rond het centrum van Mindelo.

(Inmiddels heeft hij een nieuw filmpje gepubliceerd waarin hij dieper ingaat op de situatie mbt de winkels in het centrum van Mindelo. Deze is nu al bijna 100.000 keer bekeken.)

Hoe, en waarom komen jouw filmpjes tot stand?

De filmpjes komen tot stand omdat ik wat wil doen tegen het onrecht wat ik om me heen zie. Niet iedereen heeft het lef of de mogelijkheid om zich te laten horen. Soms missen mensen het platform hiervoor. Vandaar dat ik dit doe. Ik ben iemand die graag in actie komt, maar beschouw mezelf niet echt als een activist. Het is echter geen probleem als mensen mij wel als een activist beschouwen.

Het laatste filmpje nam ik op omdat ik dit al zo vaak heb zien gebeuren. Zowel in Praia als Mindelo wordt de beschikbare ruimte na sluiting overgenomen door Chinese ondernemers. Het gaat hier natuurlijk niet om het feit dat het gaat om Chinezen, maar vanwege de situatie die is ontstaan. Een Kaapverdiaanse ondernemer kan onmogelijk concurreren vanwege de vrijstelling die zij ontvangen van de Kaapverdiaanse overheid, en daarnaast de steun van de eigen overheid.

Ik spreek me uit omdat ik me erg veel zorgen maak over de toekomst van het land. Straks heeft een Kaapverdiaan (uit het buitenland) hier niet veel te zoeken, waardoor zij enkel pas terugkeren om van het pensioen te genieten.

Als het op deze manier verder gaat zal de toekomst, zelfs zij die nog niet zijn geboren, enkel goed zijn om te dienen als arbeiders. Dit mogen we niet laten gebeuren, we dienen te vechten voor wie nog niet kunnen vechten. Het wordt ons door de overheid zo vreselijk moeilijk gemaakt.

"Wanneer je als volk niet de eigen economie in handen hebt, in eigen land, heb je niets."

Welke rol zie jij weggelegd voor de Diaspora?

Het feit dat Kaapverdië erop is vooruitgegaan, is te danken aan emigranten. We leven in een duur land, terwijl de mensen weinig verdienen. Emigranten hebben zoveel voor het land gedaan sinds de eerste personen vanuit Brava naar de VS vertokken. Een bijzonder groot deel van de Kaapverdiaanse BNP is volledig te danken aan de diaspora.

Het is in mijn ogen wel tijd om verandering te brengen in een aantal zaken. Geen steun meer aan de mensen die 'ons' niet steunen. Politici moeten worden duidelijk gemaakt dat ze zaken in het land moeten verbeteren. Daarvoor moet 'het shirt uit'. Ik ben partij A, ik ben partij B, kan dan niet meer. De diaspora heeft wat dat betreft zeer veel invloed.

Financieel gezien kan de diaspora niet meer doen dan het al doet. En misschien zou het ook niet helpen als dat wel zou gebeuren. Dan krijg je een mentaliteitsprobleem, waarbij men niet meer dankbaar is voor de hulp die men ontvangt. Mensen gaan het al snel als een verplichting zien. Daarbij zorgt het voor financiële afhankelijkheid van de mensen in kwestie.

Wat kan de politiek volgens jou doen om de situatie te verbeteren?

Vanuit de regering en lokale overheid kan er bijvoorbeeld gesubsidieerd ruimtes worden verhuurd voor een aantal jaar aan Kaapverdiaanse ondernemers om ze te motiveren. Neem hier in Mindelo als voorbeeld een gemeente gebouw wat daar uitermate voor geschikt zou zijn. Dat zou kunnen dienen als een winkelcentrum. Er moet echt wat gebeuren, want van het salaris dat de mensen hier ontvangen kan niemand zijn leven verbeteren.

Waarom niet de Kaapverdianen zoveel mogelijk steunen? Met de nodige subsidies en vrijstellingen die voor anderen wel beschikbaar zijn.

Momenteel doet de politiek absoluut niet genoeg. Daarom is deze strijd zo belangrijk. Wat mij betreft is er sprake van een anti-Kaapverdiaans beleid, en dit is een rem op de ontwikkeling van het land. Diezelfde regeringsleiders hebben namelijk wel vrijstellingen en dergelijke...

Lees hier de andere interviews: