Return to site

Claudia Gomes zorgt met Simultaneous voor verbinding met de diaspora

· Sonvela

Al enige tijd volg ik met zeer veel interesse de tech & startup scene van de Kaapverdische Eilanden. In deze serie breng ik je om die reden via een aantal interviews op de hoogte van interessante ontwikkelingen op het gebied van start-ups en (jonge) ondernemers. Ondanks de soms moeilijke situatie zijn deze jonge mensen in staat om oplossingen te bedenken én op de markt te brengen. Producten die zorgen voor een betere samenleving. Hier volgt deel 13:

Bedrijfsnaam: Simultaneous

Interview met: Claudia Gomes

Leeftijd: 38

Locatie: Mindelo, São Vicente

Om diverse redenen zijn de interviews van de afgelopen maanden met Kaapverdiaanse ondernemers zeer belangrijk geweest. Eerder beschreef hoe ik deze interviews behoorlijk wat inzicht verschaffen als het gaat om het talent op onze eilanden, en de uitdagingen waar zij mee te maken hebben.

Sinds juli hebben we kennis kunnen maken met zeer ambitieuze, jonge (tech) ondernemers die op geheel eigen wijze problemen binnen de maatschappij proberen op te lossen met creatief bedachte producten, soms tegelijkertijd ook als antwoord op de krapte van de Kaapverdiaanse arbeidsmarkt.

Om verschillende redenen tonen deze verhalen aan hoe belangrijk het is om (jonge) ondernemers in het algemeen te kunnen ondersteunen, met name die binnen de tech & startup scene.

Een aantal voorbeelden van de afgelopen maanden:

  • Mogelijk hét voorbeeld van hoe tech de grootste problemen van ons land kan helpen oplossen: De jongens van Health Care 2.0 die werken aan oplossingen voor de gezondheidssector.

  • Software Developer Hilaria die oa vertelde over hoe het is om als vrouw om te gaan met de verschillende vooroordelen tijdens het bouwen van Gestagrosystem.

  • Guitta, die uitlegde dat je ook als 'non-technical founder' met de juiste aanpak en initiatieven een rol kunt spelen binnen de tech & startup scene.

Dit gesprek, met Claudia Gomes, toont aan hoe er nieuwe kansen ontstaan voor zowel ondernemers als consumenten dankzij het toepassen van nieuwe technologische hulpmiddelen. In haar geval hebben we het over een product/service wat 'tech-enabled' is. Met andere woorden het product zelf is geen tech product maar bestaat wel in deze vorm dankzij de huidige technologische ontwikkelingen.

Het is bijzonder interessant, want het roept de vraag op welke andere producten/services op dezelfde wijze kunnen worden bedacht en uitgevoerd? Zaken die net als taallessen kunnen zorgen voor een sterkere Kaapverdiaanse samenleving, zowel op als buiten de eilanden.

Daarnaast legt Claudia ook uit op welke wijze zij, net als Jessica Dias, omgaat met het verliezen van haar baan middenin de Covid-19 crisis. Met het starten van haar eigen onderneming probeert zij haar eigen probleem op te lossen door hetzelfde te doen voor anderen: Waarschijnlijk zijn er duizenden Kaapverdianen in de diaspora die de taal niet of nauwelijks beheersen.

Claudia, wat kun je ons vertellen over jezelf en je onderneming?

“Ik ben geboren op het eiland São Nicolau, en als klein meisje naar Nederland vertrokken. In '97, toen ik een tiener was, keerden we weer terug naar Kaapverdië. Ik werd toen echt verliefd op het land, en heb ontzettend veel over de eilanden geleerd in deze periode.”

“Hierdoor ben ik in het toerisme gaan werken. Het bedrijf waar ik voor werkte geloofd in duurzaam reizen, gericht op kleine lokale partners. Helaas verloor ik door de Covid-19 crisis mijn baan. Gelukkig kreeg ik de uitnodiging van een taalschool in Mindelo om wat Kaapverdiaanse taallessen te geven, vanuit het Nederlands.”

“Omdat ik eigenlijk altijd voor andere mensen heb gewerkt, besloot ik dat het tijd was om voor mezelf te beginnen. Mijn bedrijf heet Simultaneous, en richt zich op Kaapverdiaanse taallessen, en toerisme, want ik ben namelijk ook gids. Ik heb bewust gekozen voor een virtueel concept, waardoor ik met Kaapverdianen van over de hele wereld kan werken. De lessen vinden plaats via Zoom.”

“Momenteel heb ik bijvoorbeeld een mooie partnerschap met een Kaapverdiaanse organisatie uit de VS waarvoor ik nu 4 keer in de week lessen verzorg. Tot nu toe werk ik voornamelijk met mensen die wonen in Nederland en de VS. Het is jammer dat ik geen Frans spreek.”

“De lessen kunnen soms een uitdaging zijn omdat we als Kaapverdianen te maken hebben met verschillende dialecten, maar het heeft tot nu toe niet voor problemen gezorgd. Dankzij mijn ervaring als gids en de dingen die ik in mijn beroep heb meegemaakt, heb ik veel verhalen die ik kan verwerken in mijn lessen. Daarnaast kan ik mensen natuurlijk ook de nodige reistips geven.”

Hoe staat het met de terugkeer van het toerisme in Kaapverdië?

“Ik zie het voorlopig niet gebeuren dat het toerisme weer wordt opgepakt. Zo lijken er nog geen concrete en strategische plannen te zijn vanuit de regering om dat mogelijk te maken. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de situatie in diverse Europese landen, waar de meeste toeristen die Kaapverdië bezoeken vandaan komen.”

“Neem bijvoorbeeld de PCR test, die alleen in Praia en Mindelo kan worden uitgevoerd, waardoor iets als eiland hoppen geen optie is. De Covid-19 crisis heeft heel veel mensen geraakt. Vele duizenden Kaapverdianen werken in het toerisme.”

“Aan de andere kant zie ik gelukkig ook veel mensen die (noodgedwongen) voor zichzelf zijn begonnen. Ondanks de crisis situatie denk ik dat veel mensen dit toch zagen als een kans om de eigen plannen te ontwikkelen.”

Wat vind jij van de opties die een (jonge) ondernemer momenteel heeft in Kaapverdië?

“Om te starten had ik zelf enkel een laptop en een internetverbinding. Ik was al in het bezit van beide, en dus kon ik gewoon beginnen. Waar het voorheen bijna onmogelijk was voor een jonge ondernemer om voor zichzelf te beginnen, zijn er nu diverse mogelijkheden die de overheid biedt.”

“Zo is er de organisatie ProEmpresa, die onlangs een nieuw programma lanceerde. Ondernemers tussen de 18-50 jaar die een business plan hebben kunnen in aanmerking komen voor zowel financiële- als technische ondersteuning.”

“Mogelijk neem ik zelf ook deel aan het programma, maar daar moet ik nog even over nadenken. Het zou een goede kans zijn om wat ik tot nu toe heb neergezet uit te kunnen breiden.”